Как да поддържаме интелекта си

21 Jan

Интелектът на човек също има нужда от грижи и поддръжка. Ако се стремите към непрекъснато трупане на нови знания, прочетете нашите съвети как мозъкът ви да е в топ форма.

1.  Не спирайте да учите

Как да поддържаме интелекта си

Доказано е, че новите знания стимулират работата на мозъка и засилват паметта. Старайте се винаги да разширявате кръгозора си. Ако например решавате с лекота кръстословици или судоку, посветете се на нещо друго – запишете се на курс по чужди езици, запознайте се отблизо с някоя сфера на науката и техниката, започнете да пишете стихове.

 

2. Бъдете оптимисти

Как да поддържаме интелекта си

Позитивно настроените хора, които гледат на риска като на приключение, а на промените като на нови възможности, живеят по-дълго и имат по-добър имунитет.

 

3. Храна за мозъка

Как да поддържаме интелекта си

Знаете ли, че тлъстите риби (скумрия, сьомга, тон) съдържат мастни киселини, които спомагат правилното функциониране на мозъка? Соята пък от своя страна подобрява паметта и съобразителността. Ядките значително понижават риска от Алцхаймер. А ярко обагрените плодове и зеленчуци предпазват нервните клетки от пагубното влияние на свободните радикали.

 

4. Общувайте с приятели

friends2friends-722982

Колкото повече социални контакти осъществявате с напредването на годините, толкова по-остър ще бъде умът ви. Учени доказаха, че в зрялата възраст приятелството е много по-важно за съхраняване на интелекта от семейството. Социално активните възрастни хора са по-умни, по-здрави и по-удовлетворени.

 

5. Захванете се с йога

Как да поддържаме интелекта си

Йогата ще ви научи как да се справяте със стреса, депресията, безсънието, нервните разстройства. Когато се отървете от всички тези отрицателни чувства и емоции, ще се предпазите от инсулт и преждевременно състаряване

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: