8 задължителни неща, които трябва да направиш в Истанбул

4 Feb

8 задължителни неща, които трябва да направиш в Истанбул

Истанбул е град, който ще те накара да забравиш кой си, откъде идваш и какви са вижданията ти за живота. Ето списък със задължителните неща, които всеки турист трябва да направи, докато е в Истанбул.

1. Да разгледаш града от корабче

Така ще имаш възможност да видиш всички забележителности на града, докато пътуваш по Босфора, отпивайки глътки турски чай, който се сервира на всяко едно корабче.

2. Да се гмурнеш в изобилие от стоки

Дори и да нямаш намерение да купуваш нищо, задължитело е посещението на Капалъ чарши. Това е един от най-старите и най-големите покрити пазари в света. Разнообразието от стоки е огромно – красиви тъкани, кожени дрехи, сувенири, злато, подправки. Капалъ Чарши е мястото, където ще се убедиш в прословутия търговски нюх на турците.

3. Да се върнеш назад в историята

Синята джамия – облицована е изцяло от син и зелен фаянс, което е предпоставка и за името й. Това е единствената в света джамия с шест минарета. Струва си да се разходиш бос из това архитектурно чудо.
Долма Бахче – дворец, построен от Абдулмеджит през  XIX век като имитация на европейските дворци.
Топ Капъ – старата резиденция на османските султани.

4. Да погледнеш отвисоко

Кулата Галата е мястото, където можеш да разгледаш гпляма част от града като на длан. Сградата, една от най-старите и красиви постройки в Истанбул, е построена през 528 година, а височината й е 140 метра. Гледката от върха й е спираща дъха.

5. Да се докоснеш до нещо велико

Усещането да се намираш в Св. София е велико. Наричана още “Великата християнска катедрала”, църквата е построена през 532 година от най-добрите архитекти-математици за онова време. През 1453 г. е превърната в джамия, а през 1953 г. става музей по заповед на Кемал Ататюрк.

6. Да се разходиш вечер по улиците

Истанбул е изключително красив през нощта, а тогава е и много по-прохладно. Всички джамии и забележителности са ярко осветени, а улиците са също толкова оживени, колкото и през деня. Затворени са единствено магазините за дрехи. Дори и в 3 през нощта можеш да си купиш пакетче шамфъстък или да изядеш един сандвич с риба на пристанището.

7. Да посетиш Принцовите острови

Островите са няколко на брой и до тях се стига само с корабче. Разходката до най-отдалеченият от тях, Бюук Ада, е с продължителност около 80 минути. Мястото е със съвсем различна атмосфера от тази в Истанбул. На островите няма коли, придвижването става само с файтон, велосипед или пеша. Навсякъде цари невероятно спокойствие.

8. Да опиташ турската кухня

В Истанбул е пълно с малки ресторантчета, в които можеш да си поръчаш типични за турската кухня вкусотии. В някои от тях не се предлага алкохол, но за сметка на това можеш да опиташ от изключително вкусния айрян. Задължително трябва да се опита морската храна, която се предлага в кокетните ресторантчета на кея.

Advertisements

One Response to “8 задължителни неща, които трябва да направиш в Истанбул”

  1. tutankhamon661 February 4, 2013 at 3:46 pm #

    Ще си спомня този материал, когато отида в Истанбул 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: