Езикът на тялото казва повече от лицето

5 Feb

lenguaje-corporal3

 

Искате да разберете нечии чувства? Обърнете внимание на езика на тялото, а не на лицето.

Ако искаме да разберем дали човекът срещу нас е тъжен или ядосан, по-добре е да обърнем внимание на тялото, отколкото на лицето. Според най-новите открития, тялото на човека дава далеч по-ясни сигнали за положителните и отрицателни емоции, отколкото изражението на лицето.

Учени от университета в Йерусалим са си поставили за цел да разберат как хората използват езика на тялото, за да изразят емоциите си. За този експеримент те събрали снимки на елитни спортисти в моментите, в които губят и в които печелят. Тези състезания винаги са свързани с много пари и борба за доказване на егото, залогът е голям и в тези моменти участниците преживяват истински бури от положителни и отрицателни емоции.

На три групи от по 15 човека учените показали снимки на спортистите – на лицата им, на телата им или в цял ръст. Поискали от хората да кажат дали изображенията изразяват положителни или отрицателни емоции.

Хората, на които им били показани снимки на телата на спортистите, независимо дали се вижда лицето или не, открили истинските им емоции. Участниците, които съдели само по лицата на спортистите, не винаги успявали да определят каква е реакцията – отрицателна или положителна.

Учените направили експеримент – показали на група хора снимка-колаж от лицето на спортист, който печели с тяло на такъв, който губи и поискали от тях да определят емоциите им. Изследователите установили, че езикът на тялото диктува какъв отговор ще бъде даден. Това не означава, че е невъзможно да се открият емоции по лицето, но общият извод на учените е, че когато емоциите са много силни, изражението на лицето не дава достатъчно информация за това какви чувства бушуват в човека.

Leave a comment