Един ден в Ниш

6 Mar

Ниш е третият по големина град в Сърбия с население около 250 хиляди души. Ако питате местните, те ще ви кажат, че градът е по-голям от Нови Сад, защото населението на Нови Сад включва и околните няколко села.

Пътувайки до Ниш ще имате възможност да се насладите на красивия пейзаж на Южна Сърбия. Ще бъдете впечатлени от многото хълмове, дървета, засяти култури и добре поддържана земя. Земеделската работа в Сърбия не е механизирана – тракторите са рядкост, хората, въоръжени само с мотики и гребла обработват земята си.

Един ден в Ниш

Ниш, макар и да се води за един от големите градове в Сърбия, носи духа на малко провинциално градче. Поглеждайки хората по улицата няма да предположите, че населението е над 200 000 души. Няма трафик, няма шум, няма струпвания на хора.

Центърът на Ниш е наистина възхитително място. Изобилства от стотици малки магазинчета, кафенета, магазини за хранителни стоки на всеки ъгъл, няколко мола, банки и т.н.

Въпреки скептичните очаквания, в Ниш има много обекти, които си струват да бъдат посетени. Да започнем с Нишката крепост.

Един ден в Ниш

Разположена е близо до централната част на града, на десния бряг на река Нишава. Дъхът ти спира при вида на тази внушителна стара каменна крепост. Трудно е да се опишат усещанията, които бушуват в човек, изправен пред цялата тази история. Извън крепостта е изграден малък паметник, във вид на беседка с три каменни плочи. Там са изписани имената на всички граждани на Ниш, които са намерили смъртта си по време на бомбардировките на НАТО през 1999 г. Изправен пред паметта на хиляди невинни жертви, няма как да не си дадеш сметка за абсурда на едни такива военни действия.

Един ден в Ниш

Във вътрешността на Нишката крепост има няколко кафета и дори дискотеки. Едното от тях е разположено в стара турска баня. Тясна пешеходна пътека води до сърцето на крепостта. Вървейки по нея, не пропускайте да се насладите на гледката. Много зеленина, добре поддържани дървета, храсти и цветя, множество пейки, приканващи посетители на отдъхнат от много ходене – това е обликът на огромното здание. На територията на крепостта може да се види и стара турска джамия, която днес е превърната в изложбена зала. Наистина е похвално, че сърбите не са унищожили тези стари турски църкви, а напротив – превърнали са ги в туристически обекти.

Един ден в Ниш

Малко известен факт е, че Ниш е родното мястото на римския император Константин. На територията на крепостта има руини, останали от римско време, както и старо римско гробище. Всеки турист изпитва страхопочитание при вида на 15-20 стари надгробни паметници, които са в перфектно състояние. По тях се забелязват латински надписи и дърворезба на животни и лица.

Един ден в Ниш

Преди да напуснете Нишката крепост, не пропускайте да се насладите на гледката от върха й. Ще видите река Нишава, както и открит летен театър, в който всяка година се повежда прочутият Нишки джазов фестивал.

Очаквайте продължение….

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: