Един ден в Ниш II част

7 Mar

4elekula

Челе Кула

Челе Кула или Кулата на черепите е паметник на сръбските революционери (1804–1813). В тази кула са вградени черепите на почти 1000 сръбските въстаници, убити и обезглавени от турците. Монументът е изграден от османлии, непосредствено след битката в Чегар като предупреждение към всички противници на Османската империя.

4elekula2

Челе Кула е графично напомняне на жестокостта на войната, а за сърбите тя е олицетворение на куража и смелостта. Преди на пристъпите прага й, помислете отново дали искате да станете свидетел на тази жестокост. Влизайки вътре ще бъдете шокирани от бруталността на човечеството. Преживяването е наистина стряскащо и ужасяващо.

lager1

Концентрационният лагер

Пристъпвайки територията на някогашния концентрационен лагер, ще усетите едно страшно, депресиращо чувство. Лагерът се нарича „Червеният кръст” или „12 Февруари”. 12 февруари е датата, на която е освободен от германците. Черната сграда на 3 етажа още пази спомена за умиращите хора. В нея са намерили смъртта си 12 хиляди невинни жертви. На първия етаж се намира най-голямата стая, в която върху слама са спяли повече от 100 затворника. Вторият етаж се е превърнал във вечен дом за хиляди жени и деца, намерили смъртта си в лагера. Нацистите не са разделяли хората по пол и възраст – убивали са с еднаква лекота жени, деца, мъже, сърби, евреи, цигани.

lager2

Най-зловещата част от лагера е стая, чийто под е покрит с бодлива тел, върху която затворниците са били принуждавани да спят. Това помешение ще накара дори и най-безчувственият човек да настръхне. Изправени там, в онази сива, мрачна и студена стая, ние само можем да си представяме всички онези жестоки дела, които са извършвани в миналото. Всеки човек трябва да посети такъв концентрационен лагер, за да се убеди на какво е способен човешкият дух.

mediana

Медиана

Медиана е лятната резиденция на родения в Ниш император Константин Велики. Това, което е останало, са руини на сгради, амфитеатър и надгробни стели, които косвено разказват за древното могъщество на императора. В запазените мозайки от резиденцията са са съхранили древни ритуални знаци – триъгълници, пирамиди, кръстове, тризъбец, ромб.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: