5 мита за отслабването – разбити

19 Mar

5 мита за наднорменото тегло – разбити

Затлъстяването е тема, която засяга и вълнува милиони хора по света и не е никак чудно, че има толкова много митове за този проблем. Трудно е да се отсеят фактите от художествената измислица, което прави битката с излишните килограми още по-сложна. Наскоро  в New England Journal of Medicine, авторитетно английско списание, беше публикувано ново проучване, направено с цел да разбие най-разпространените митове за затлъстяването. Ето кои са те:

  1. От секс се отслабва

Всички сме чували, че сексът е чудесно упражнение, което освен, че носи наслада, помага и да се изгарят калории. Да, ама не! Проучването установи, че тези твърдения са силно преувеличени. Фактите са следните: пренасянето на една бала сено на гръб „изяжда” 300-400 калории, а правенето на секс, който продължава средно около шест минути, изгаря едва 21 калории. Разбиването на този мит със сигурност ще остави доста хора разочаровани.

  1. Спортът в училище е достатъчен, за да поддържат децата нормално тегло

Смятате ли, че детето ви не се нуждае от никакъв спорт, щом посещава часовете по физкултура в училище? Недейте! Целта на тези часове е да накара децата да се движат, да горят енергия, да научат нови спортове, но те не са достатъчно интензивни, за да имат реално влияние върху затлъстяването. Ако детето ви има излишни килограми, не губете време, а го запишете на извънкласен спорт. Погрижете се да мине на балансирана диета, която в комбинацията със спорта, ще стопира наддаването на тегло.

  1. Бързото сваляне на тегло е равносилно на провал

Драстичните диети водят до бързо сваляне на килограми. Чувствате се добре известно време, но не закъсняват и зложелателните коментари, че скоро отново ще си върнете свалените килограми. И този мит вече е разбит. Проучването установи, че 80 % от хората, подлагали се на диета, възвръщат някаква част от предишното си тегло, независимо как и за колко време са отслабнали. Но тези, които са спазвали по-кратки и по-драстични диети, качват по-малко килограми след това в сравнение с тези, които са имали дълъг хранителен режим.

4. Похапванията между храненията развалят диетата

Доскоро се смяташе, че леката закуска, във вид на бисквити, крекери и т.н., води до увеличаване на теглото. В проучването се установява, че самият акт на консумация на такъв тип храни не разваля диетата и не забавя процеса на загуба на килограми. Разбира се, тук вмъкваме уточнението, че става въпрос за една, две бисквитки или сухара между храненията.

5. Пропускането на закуската води до напълняване

Закуската е задължителен елемент във всяка една диета. От малки ни учат, че тя е най-важното хранене за деня и не бива да се пропуска, в противен случай се трупат килограми. Вече можете спокойно да останете в леглото 15 минути повече, без да имате угризения.  Две нови прочувания доказват, че прескачането на закуската не ни кара да приемаме повече храна на обяд и вечеря. Така че, ако по принцип не закусвате, дори и когато спазвате хранителен режим, не е нужно да го правите.

Advertisements

One Response to “5 мита за отслабването – разбити”

  1. vladovbg March 19, 2013 at 10:33 pm #

    Полезен пост. Поздрави!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: