Етикетът на масата

27 Mar

DinnerTable2

1. Когато седнете на масата, незабавно трябва да сложите салфетка на лявото си бедро. Тя служи за да можете от време на време да почистите излишната мазнина от устните си, особено преди да поднесете питие към устата си. След като приключите с вечерята следва да я оставите небрежно в ляво, без да я сгъвате.

2. Панерът с хляба стои от лявата страна. Отчупете хляба с ръка, не бива да го режете с нож. Намазвайте с масло малки парченца хляб, които лесно можете да сложите в устата.

3. Когато ядете супа, движете лъжица в чинията отвътре, навън. Поднесете лъжицата към устата си внимателно и без да вдигате шум.

4. При рязане на месо. Дръжте вилицата с лявата ръка и режете не повече от две парчета преди да го поднесете към устата си.

5. Дръжте лактите си, колкото е възможно по-близо до тялото. Това е особено важно, не само за естетиката, но и за да се избегне допира на лактите с тези, на човека, който седи до вас.

6. Има два основни традиционни стила за това как с вилицата да се поднесе храната до устата. Американският стил е с дясната ръка и върха на вилицата да сочи нагоре, или европейският стил, при който върха на вилицата е насочен надолу, за предпочитане с лявата ръка.

7. Когато приключите с основното ястие, поставете ножа и вилицата в средата на чинията, с дръжките от дясната страна, без да се показват извън ръба на чинията

8. Пийте с чиста уста, за да не замърсявате ръбовете на чашите. Отпивайте, когато устата ви е празна. Избягвайте да пиете вода, вино или сок с пълна уста.

9. Яжте със затворена уста. Неприятно е да видите как храната се дъвчи в устата на друг човек.

10. Ако ядете спагети или макарони, не ги режете с нож. Завъртете спагетите около вилицата и ги поднесете към устата.

11. Ако искате сол, хляб или нещо друго, което е извън обсега ви, помолете да ви го подадат. Не се просягайте през масата.

12. Избягвайте дискусионните теми по време на хранене. Не говорете по телефона. Поддържайте жизнерадостен и весел разговор, така че храната да е едно приятно изживяване за вас и всички около вас.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: