Гримът на нашите прабаби

17 Apr
Гримът на нашите прабаби

Гримът на нашите прабаби

За нашите прабаби бялата кожа била признак за престиж и красота. За да постигнат този ефект, използвали различни и интересни похвати.

Някога, също както днес, жените се грижили за своята красота и намирали различни начини за разкрасяване. Разбира се, по начин, по който разбирали красотата тогава. Днес повечето от тези похвати звучат доста странно.

Преди много, много години жените използвали малко грим, защото искали да изглеждат естествени. Един от еталоните за красота бил бялата кожа. За тази цел използвали бяло олово (за което днес се знае, че е отровно) или бял варовик. На устните слагали паста получена от железен оксид с червен цвят, глина с бежов цвят или зехтин и пчелен восък. За бузите употребявали червен прах, получен отново от железен оксид. Сенките за очи правели от зехтин смесен с активен въглен, който има сивкав цвят. Модерни били слепените вежди, а това постигали с тъмната прах, която използвали за сенки за очи.

Кожата намазвали с мед, за да поддържат нейната влажност, а нощните кремове за лице и тяло приготвяли от растителни смеси в оцет или олио, с добавен пчелен восък.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: