Топ атракции в Кушадасъ

19 Apr
  1. Ефес
Топ атракции в Кушадасъ

Ефес

Историята на Ефес датира от 3000 години пр. Хр. Той е е един от най-красивите антични градове в света. В древността е бил поклонически център на фригийската богиня Кибела, считана за Майката-земя. По-късно посетителите да отдавали почитта си към Артемида и Дева Мария.
Ефес е родното място на философа Хераклит. Много цивилизации са преминали през територията му – амазонци, гърци, лидийци, римляни и др. и всяка една от тях е оставила своите следи. Ефес е място, което човек задължително трябва да посети в живота си. Когато сте там, непременнно разгледайте базиликата „St John”, Дома на Дева Мария и Храма на Артемида.

  1. Борба на камили в Кушадасъ
Топ атракции в Кушадасъ

Борба на камили

Шампионатът по борна на камили в Селчук се провежда ежегодно през декември или януари, обикновено около 15-то число на месеца. Фестивалът съвпада с размножителния период на камилите. Това е зрелищно събитие, което не може да се види по друго време на годината.

От 2000 г. шампионатът се провежда върху специален терен, близо до плаж Pamucak, който се намира на 9 км от центъра на Кушадасъ. Автобуси от автогарата в Селчук на всеки 30 минути  извозват стотиците желаещи да станат свидетели на това зрелище. Билетът е само 3 евро.

 Екшънът започва малко преди обяд, но тълпи хора прииждат от рано сутринта, за да заемат по-предните места, откъдето се вижда най-добре. Въпреки калта и студеното време, това е събитие, което се радва на огромна популярност.

  1. Национален парк Дилек
Топ атракции в Кушадасъ

Дилек

Националният парк Дилек е един от най-красивите паркове в Турция. Намира се на 34 км от Кушадасъ. Бусове тръгват на всеки 15 минути до центъра на града в посока парка. Можете да се насладите на уникалната природа на Дилек седем месеца в годината (от април до ноември). Идеално място за разходки и пикник, а през лятото можете и да плувате.

Паркът е отворен от 9.00 до 20.00 ч. всеки ден. Абсолютно е забранено паленето на огън. Палатките също са забранени, няма и къмпинг, в който да отседнете. Единствените постройки в парка за четири ресторанта и полицейски пункт. За удобство на посетителите има множество чешми, дървени маси и пейки, обществени тоалетни, душове. Прекарайте няколко незабравими часа насред гората.

  1. Измир
Топ атракции в Кушадасъ

Измир

Измир е голям и модерен град – третият по големина в Турция след Истанбул и столицата Анкара.

За любителите на историята интерес ще представлява Археологическият музей в града, както и оскъдните руини, напомнящи миналото. Центърът на Измир е осеян с множество магазини и красиви османски къщи – исторически сгради, които са превърнати в кафенета и ресторанти.

От Кущадасъ има автобуси на всеки половин час до Измир. Ако ще ходите сами, без екскурзовод, запасете се с карта.

  1. Рибният пазар
Топ атракции в Кушадасъ

Рибен пазар

Точно до пристанището се помещава рибният пазар на Кущадасъ. Тук винаги ще намерите прясно уловена риба – скумрия, октопод, лаврак, кефал, хамсия, ципура, калмари и каквото още се сетите.

Наоколо има множество рибни ресторанти, както и обикновени кафета, ако сте решили да пиете само турски чай, наслаждавайки се на гледката към морето.

  1. Остров Самос
Топ атракции в Кушадасъ

Самос

Самос е гръцки остров, прочут със своето вино, бадеми и сушени смокини. Намира се около 25 км от Кушадасъ. С ферибот пътуването е около час и 15 минути. Посещавайки остров Самос, докато сте на почивка в Кушадасъ, вие ще имате възможност да посетите и Гърция.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: