7 трика за невероятно вкусна домашно приготвена пица

22 Apr

Пицата е класическо, вкусно и лесно за приготвяне ястие. Гореща, залята с плънка, вкусна – всеки може да я приготви, дори и без специална пещ на дърва. Сигурно всички ще се съгласите, че е по-добре сами да си я направите, вместо да купувате замразени и предварително опаковани полуфабрикати от супермаркета. За да ви помогнем в приготвянето на този емблематичен италиански специалитет, сме ви приготвили списък от седем трика за невероятна вкусна домашна пица. Да започваме!

7 трика за невороятно вкусна домашно приготвена пица

Пица

1.     Тестото

Ръчно приготвеното тесто за пица не е трудно да се направи, особено пък ако разполагате с машина за хляб. Ако нямате такъв уред вкъщи, ще трябва да разчитате само на ръцете си. Всичко, което ви е необходимо, е: брашно, суха мая, вода, шипка захар и сол. Има безброй рецепти за тестото за пица – изберете тази, която ви допада най-много и се придържайте стриктно към нея.

 2.     Планувайте вечерята още от обяд

Домашно приготвеното тесто за пица се нуждае от време, за да втаса, така че ако по принцип не се храните в средата на нощта, трябва да го замесите още към обяд, за да е готово за вечерята. Оставете готовото тесто на слънце, за да бухне още повече.

 3.     Доматеният сос

На пазара се предлага голямо разнообразие от доматени сосове, някои от които са предназначени специално за пица, но ако искате да постигнете онзи автентичен вкус, пробвайте сами да си го направите. Загрейте на котлона, в подходящ съд, гъсто доматено пюре, прибавете чесън, босилек и риган и накрая добавете консерва белени домати. Оставете на слаб огън за около 30 минути, след което намачкайте доматите, които вече са станали меки и сочни, с вилица. Не бързайте да махате готовия сос от котлона, нека остане още малко на най-ниската степен, докато водата се изпари.

4.     Пригответе си плънката предварително

Още преди да започнете да месите тестото, си пригответе плънката. Нарежете и настъргайте предварително всички продукти. По този начин, веднага след ватсването на тестото ще можете да сложите плънката и да пъхнете пицата в фурната.

 5.     Кой е казал, че пицата е кръгла

Ако нямате специална тава за пица или все още не сте усвоили изкуството да премятате тестото от ръка в ръка като автентични италиански готвачи, докато стане идеален кръг, не се отчайвайте. Пицата може да се изпече и в правоъгълна тава. Тя ще стане също толкова вкусна, просто парчетата ще бъдат в по-нетрадиционен формат.

 6.     Хартията за печене

Хартията за печене е безценен помощник в приготявянето на домашно изпечени специалитети. Тя предпазва от залепване на тестото към дъното на тавата. Разстелете тестото за пицата върху предварително набрашнена хартия за печене. По тази начин готовата пицата ще се отдели безпроблемно от тавата.

7.     Правилното печене

Една истинска италианска пица е леко хрупкава, но без да е твърда. За да постигнете този резултат, печете на 180 градуса за 12-15 минути. Преди да я извадите от фурната, повдигнете единия й край и вижте долната страна – на места тя трябва да е потъмняла до златисто кафяво и не трябва да е влажна.

Като голям фен на пицата, мога да кажа, че една от причините да я обожавам, е  естеството й на социална храна. Тя може да бъде споделяна с приятели, а най-хубавото нещо е, че се приготвя бързо и лесно. Надявам се седемте трика, които прочетохте, да са ви били полезни и да ви вдъхновят да изпробвате свои собствени рецепти.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: