Ши Цу

29 May
Ши Цу

Ши Цу

Височина: не повече от 26-27 см
Тегло: от 4.5 до 8.1 кг
Цвят: дълга и права козина в различни цветове
Средна продължителност на живота: 14 години
Характеристики: енергичен и независим
Връзка с деца: добра
Връзка с други кучета: задоволителна
Дарба: куче за компания
Нужда от пространство: адаптира се добре в апартамент
Храна: около 120-200 гр суха пълноценна храна дневно
Грижи: къпане на всеки 8-15 дни и ежедневно разресване
Разходи за поддръжка: умерени

На китайски, Ши Цу означава “лъв куче”, но е едно много независимо куче и, ако му се даде прякор “котка куче”, няма да бъде преувеличено.

Произход: Породата Ши Цу произхожда от Китай, където това куче е било свещено животно в дворците. Техните предци са тибетските кучета Лxаса Aпсо, които Далай Лама подарил на китайските императори към края на седемнадесети век. Поради китайския изолационизъм, кръстосването на породата се пази в тайна, но се предполага, че тибетските кучета са кръстосани с Пекинез и резултатът е Ши Цу. До началото на ХХ век породата Ши Цу не е била известна извън Китай.

Поведение: Ши Цу е независимо, игриво и любопитно куче, което винаги се старае да наложи волята си. Обича да бъде близо до собствениците си, за да се поглези, но също така обича и свободата. Понякога се случва да игнорира нарежданията затова трябва да се подхожда с доброта и твърдост, за да има ефект. Ши Цу е много общително куче, държи се дружелюбно както с кучетата, така и с други животни, особено с котките. Поведението му към непознати е много приветливо.

Външен вид: Ши Цу е силно, здраво и много космато куче. Краката му са по-скоро къси и мускулести, със здрави кости. Главата е широка и кръгла, а ушите дълги, клепнали надолу, обилно окосмени. Опашката стои високо на гърба. Козината е дълга и гъста и може да бъде във всички цветове.

Условия за живот: Кучето изисква както ежедневна грижа за козината, така и редовно почистване на зъбите. Препоръчително е да не се излага на високи температури.

Здраве: Ши Цу е уязвимо към дислокация на пищяла. Между шест и осем седмици, поради сплесканата му муцуна, може да има запушване на носа.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: