7-те най-лоши неща, които причиняваме на косата си

3 Jun

7-те най-лоши неща, които причиняваме на косата си
Със сигурност ще се съгласите, че за да имате красива коса редовно трябва да се грижите за нея и то по правилен начин. В тази статия са събрани най-честите грешки, които допускаме относно косата си, било то от незнание или невнимание. Не забравяйте, че косата е деликатна част от тялото ни и изисква специални грижи.

1. Неправилното разресване

7-те най-лоши неща, които причиняваме на косата си
Най-лошото нещо, което можете да причините на гривата си, е да вземете четка и да разресвате безразборно и енергично във всички посоки. По този начин можете да увредите косата, тя да започне да пада или да накъсате космите. Винаги отделяйте поне 5 минути сутрин, за да разрешете внимателно косата си с четка или гребен.

2. Мръсните четки

7-те най-лоши неща, които причиняваме на косата си
Друга често допускана грешка е нередовното почистване на четката или гребена за коса. Те се замърсяват изключително лесно от стайлинг продукти, пот, мазната коса. Почиствайте ги поне веднъж месечно, за да отстраните бактериите и натрупалата се мръсотия. А тази цел използвайте шампоан или сода за хляб, разтворена във вода. След всяко ресане, отстранявайте всички останали косми по четката или гребена.

3. Изрусяването

7-те най-лоши неща, които причиняваме на косата си
Сигурно вече сте наясно с това, но и тук ще го повторим – изрусяването на косата води до сериозното й увреждане. Според дерматолозите, тези бои изпълват кутикула на косъма с химикали и премахват естествения му пигмент. По този начин се променя структурата на косата и тя става по-уязвима на всякакви външни въздействия.

4. Прекаляването с пресата и машата

7-те най-лоши неща, които причиняваме на косата си
Още една често срещана грешка е прекалената топлинна обработка на косата с уреди като преса, маша, сешоар. Ако използвате всекидневно някой от тях, рискувате сериозно да увредите косата си. Тези уреди изсушават много косъма и разрушават структурата му. Ограничете употребата им до един път седмично.

5. Третирането с много продукти

7-те най-лоши неща, които причиняваме на косата си
На пазара има огромно разнообразие от продукти за коса, всеки един от които обещава блестяща и зашеметяваща грива. Колкото и да ви се иска да ги изпробвате всичките, не забравяйте, че косата не може да поеме толкова много козметика. Едновременната употребата на няколко продукта може да увреди скалпа, да утежни косъма и да „изсмуче” естествените му масла. Направете услуга на косата си и никога не използвайте твърде много продукти наведнъж.

6. Честото миене

7-те най-лоши неща, които причиняваме на косата си
Всекидневното миене на косата „отмива” естествените й масла, което пък от своя страна стимулира производството на масла от скалпа. С това се обяснява бързото омазняване на косата при такъв режим на миене. Водещите фризьори и дерматолози препоръчват да миете косата си поне през ден.

7. Стегнатите прически

7-те най-лоши неща, които причиняваме на косата си
Знаете ли, че любимата ви прическа може да се окаже една от причините за увреждането на косата? Ако харесвате кок, плитка или конска опашка, старайте се те да бъдат по-хлабави и във всеки удобен момент носете косата си разпусната. Стегнатите прически могат да предизвикат главоболие или накъсване на косъма.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: