Абисинска котка

12 Jun
Абисинска котка

Абисинска котка

Големина: средна
Глава: клиновидна форма
Уши: големи и заострени в краищата
Очи: големи, бадемовидни, раздалечени и в ярки цветове – кафяви, зелени или жълти
Тяло: средна дължина на тялото, гъвкаво и мускулесто
Опашка: много дълга, широка в основата и изтъняваща към края
Козина: къса, гладка, плътна, здрава, прилепнала към тялото
Цвят: преливащи цветове – две или три ивици тъмни цветове се редуват с светли, но винаги тъмни в края на косъма. Основни цветове – синьо, бежово и сребърно

Абисинска котка

Абисинска котка

Характеристики: Абисинската котка е доста дива. Погледът и характерната й лъскава кожа напомнят лицето на пума. Въпреки че е общителна и любяща котка, тя е и много активна и независима.

Произход: Смята се, че абисинската котка е пряк потомък на древна египетска домашна котка. Първите котки са внесени в Англия през 1860 от Абисиния (днешна Етиопия). Официално породата е квалифицирана като такава 70 години по-късно, през 1929 г.

Поведение: Абисинска котка е много активна, независима и темпераментна. Тези котки са родени катерачи и обичат да се катерят по дърветата. Ако липсват такива, имат нужда от подобна алтернатива. Лесно се адаптират към различни условия на живот, стига да имат пространство и свобода да се движат.

Външен вид: Тази порода е средна по големина, много гъвкава, с тънки и силни крайници и дълга шия. Очите са бадемовидни, а козината гъста и гладка.

Грижи и условия за живот: Нуждаят се от изключително много внимание. Не е необходимо често разресване, тъй като козината им е къса. Храната трябва да е пълноценна, тъй като животното е много активно.

Здраве: Като цяло е здрава котка, макар че е възможно да се проявят някои генетични изменения – бъбречна амилоидоза (хронична бъбречна недостатъчност), луксация на патела и умбиликална херния.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: