Как да предотвратим обрива след бръснене

1 Jul

Как да предотвратим обрива след бръснене

Бръсненето е бърз и удобен начин за премахване на нежеланото окосмяване, особено върху области като краката и бикини линията. Основен негов недостатък е, че може да предизвика сърбеж и обрив върху кожата, които се предизвикват от растящите навътре косми. Врастналите косъмчета дори могат да причинят инфекция. Рискът от появата на обрив е по-висок, когато бръснете зони като срамната област, защото къдравите косми са по-склонни да растат навътре. Такъв обрив може да се появи и върху краката, ако техниката ви на бръснене не е много добра или ако използвате продукти, които не са подходящи за вашата кожа.
Вижте нашите съвети как да предотвратите неприятните последствия от обезкосмяването със самобръсначка.

От какво се нуждаете:

  • Ножици
  • Пяна за бръснене
  • Самобръсначка
  • Гел алое вера

Бикини зона

1. Подстрижете косъмчетата в срамната област с ножичка за нокти. Колкото са по-къси, толкова вероятността от появата на обрив е по-малка. Вземете си топъл душ преди бръсненето, за да омекотите космите и след това нанесете обилно пяна за бръснене.
2. Започнете от място, където космите са появяват точно над кожата и следвайте посоката им на растеж. Изплаквайте самобръсначката с хладка вода след всеки ход, за да премахнете космите от острието.
3. Изплакнете бикини зоната с топла вода и подсушете кожата с мека суха кърпа. Нанесете охлаждащ гел или алое вера с масажни движения, за да овлажните и успокоите кожата.

Крака

1. Намокрете кожата на краката си и нанесете ексфолиращ крем като скраб за лице. Внимателно втрийте екфолианта в кожата, за да премахнете мъртвите клетки.
2. Изплакнете екфолианта с топла вода. Докато краката са все още влажни, нанесете пяна за бръснене, така че да обхване целия участък, който искате да обръснете.
3. Бръснете космите по посока на растежа им.  Изплаквайте самобръсначката с хладка вода след всеки ход, за да премахнете космите от острието.
4. Изплакнете краката с топла вода и подсушете кожата с мека суха кърпа. Нанесете лосион за тяло без парфюм, за да овлажните и успокоите кожата.

Още съвети:

Ако предпочитате самобръсначки за еднократна употреба, използвайте нова всеки път, когато се бръснете.
Избягвайте самобръсначки с две или три остриета, защото те прерязват косъма твърде близо до кожата и така увеличават риска от врастването му.
Избягвайте дърпането и разтягането на кожата, с цел да постигнете по-гладко бръснене, тъй като това води до излизането на космите от космените фоликули. Веднъж обръснати, изрязаните косми се прибират във фоликула си под ъгъл и това им пречи да израснат пак вертикално нагоре – така те започват да растат навътре.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: