Храни, които се борят със сивата коса

1 Jul

Храни, които се борят със сивата коса

Посивяването на косата не е само въпрос на гени. Проучванията сочат, че редица хранителни дефицити са причина косата да изгуби своя блясък. За да се наслаждавате дълго на цвета на косата си е необходимо да включите в менюто си храни, които съдържат важни витамини и минерали. Те освен всичко, ще ви донесат и още ползи за здравето.

 

Листни зеленчуци

Листни зеленчуци

Основен източник на така необходимите витамини B са тъмните листни зеленчуци. Скалпът има нужда от витамин В-6 и В-12, за да произвежда червени кръвни клетки, които транспортират кислород и хранителни вещества. Цветът на косата се дължи на хормони, а витамин В-2 играе основна роля при производството им.

 

Шоколад

Шоколад

Химическият елемент мед е от съществено значение за производството на меланин – отговорникът на цвета на косата. Липсата на този елемент в организма може да доведе до посивяването на косата. Полусладкият шоколад ще ви осигури необходимото количество. Други храни, които са богати на мед, са леща и гъби.

 

Сьомга

Сьомга

Сьомгата често се споменава с многото си ползи за здравето, така че едва ли ще се изненадате, че присъства и тук. Този морски дар е от съществено значение за здравето на косата. Селенът, който се намира в сьомгата, регулира производството на хормони, които са важни за здравата коса. Този минерал се бори и със свободните радикали.

 

Горски плодове

Горски плодове

Горските плодове, в частност ягодите, са най-вкусният източник на витамин С. Витамин С стимулира производството на колаген (който се намира в космените фоликули) и се бори със свободните радикали, които са свързани с процеса на стареене. Допълнителни антиоксидантни витамини са витамин А ( в жълтите и оранжеви плодове) и витамин Е (в ядките и бобовите растения).

 

Бадеми

Бадеми

За ударно набавяне на витамин Е и мед, консумирайте бадеми. Освен, че са прекрасен заместител на малките закуски между основните хранения, редица изследвания показват, че консумацията на бадеми понижава нивата на лошия холестерол.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: