Вредите от спането със сутиен

8 Jul

Вредите от спането със сутиен

Въпреки че някои жени са твърдо „за” спането със сутиен (Мерилин Монро е най-известната привърженичка на тази практика), лекари предупреждават за потенциалните рискове за здравето на жените.

Провисване

Според д-р Elizabeth Vaughan, гърдите трябва да са свободни по време на сън. Носенето на сутиен през нощта ограничава естественото им движение. Освен това сутиенът притиска сухожилията, това води до изтъняването им, а оттам до увисването на гърдите.

Проблеми със съня

Носенето на сутиен в леглото може да предизвика проблеми със съня. Особено ако не е специално предназначен за спане. Презрамките, банелите и закопчалката понякога се впиват в кожата. Дори и специално създадените за сън сутиени, могат да се окажат груби, стегнати и предизвикващи сърбеж. Ако не се чувствате удобно през нощта, това неминуемо ще доведе и до проблеми със съня.

Опасност от рак

Според медицинския антрополог Sydney Singer и неговата съпруга Soma Grismaijer, има ясна връзка между сутиените и рака на гърдата. Сутиенът придържа гърдите, но в същото време значително ги ограничава. Това ограничение влияе на лимфната система. Споменатите по-горе медици твърдят, че сутиените са по-опасни за гърдите отколкото тютюнопушенето за белите дробове. Ако те са прави, спането със сутиен би увеличило многократно рисковете за здравето.

Кожни проблеми

Според известната писателка на здравна литература за жени Brigitte Mars, сутиените могат да предизвикат кожни раздразнения. Повечето от тях са направени от ликра – синтетично влакно, което е известно със забележителната си еластичност. В ликрата се съдържат фенолни киселини и други химически вещества, които могат да причинят обриви и други кожни проблеми.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: