Как да направим сушени плодове

31 Jul

susheni-plodove

За да се наслаждавате на вкусни сушени плодове през цялата година, просто следвайте тези лесни стъпки.

Първото нещо, което трябва да направите, е да изберете добре узрели плодове. Измийте ги със студена вода и ги изчистете от костилките и листата, ако имат такива. Нарежете плодовете на тънки филийки, за да съкратите периода на сушене.

Някои плодове, като праскови, кайсии и ябълки, се изсушават по-добре, ако са без кори. Направете с нож “Х” в долната част на плода. Потопете плодовете във вряща вода за 30 секунди и веднага ги прехвърлете в съд, пълен с ледена вода. По този начин обелките падат бързо.

За да съхраните цвета на плодовете и да поомекнат, ги потопете във вода с лимонов сок за 10 минути. След това ги извадете, изцедете и подсушете с хартиена кърпа или салфетка.

Разстелете плодовете на един слой, без да се докосват един друг. Загрейте фурната между 55 и 71º C. Използвайте по-ниска температура, ако плодовете са нарязани на тънки филийки – ябълки или праскови. Използвайте по-висока температура, ако плодовете са къпини, например. Покрийте тавата с восъчна хартия.
Печете като следвате времето по-долу и разбърквайте плодовете през 2 часа.

Сливи, круши, праскови, банани и ябълки: 6 часа.
Грозде и цитрусови плодове: от 8 до 10 часа.
Череши, ягоди, кайсии: 12 часа.

Когато плодовете са готови, ги извадете от фурната и поставете в стъклени или пластмасови съдове за съхранение. Оставете съдовете отворени 4-5 дни, за да се изсушат напълно. Разклащайте кутиите за съхранение всеки ден.

Затворете кутиите след пет дни и се насладете на чудесни сушени плодове.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: