Историята на високите токчета

11 Aug

Високи токчета

Няма да е преувеличено да се каже, че гардеробът на една жена не е пълен, ако вътре липсват обувки на високи токчета. От домашните кокетни пантофки с токче, през чувствените летни платформи до официалните високи обувки, жените днес са много разглезени в избора си, когато става дума за обувки.

Токчетата са били част от модата в продължение на векове, но изненадващото тук е, че тези обувки, които придават височина и грациозност, не са създадени първоначално за жените. Дуковете и монарсите (в частност Луи XIV) са известни със страстта си към екстравагантни обувки със сложни декорации, а понякога дори и изобразяващи сцени от битки. Много от обувките, специално направени за Луи XIV, имат ток с височина около 25 см!

Има случаи в историята, когато високите токчета са се използвали от хората предимно с практическа цел. Да вземем например римляните – и мъжете, и жените са носили обувки с високи платформи, за да избегнат калта и мръсотията по улиците. Каубойските ботуши са проектирани като опит да се спре подхлъзването на стремето по време на качване на ездача върху коня.

Първоначално замислени като аристократична вещ, постепенно високите токчета успяват да се отърсят от това си реноме и стават общодостъпни за всички. Токчето претърпява няколко трансформации. То вече не е необходимост и постепенно се превръща в това, което днес виждаме на краката на дамите. А мъжете като че ли сами се отказват от него – днес гледката на мъж, разхождащ се на високи токчета, по- скоро би ни се сторила абсурдна.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: