Тайни от кухнята

2 Sep

Тайни от кухнята

1. Ако не сте сигурни, че едно яйце е прясно, наблюдавайте поведението му в чаша с вода: прясното потъва, а разваленото плува.

2. Застелете дъното на кутиите за съхранение на плодове и зеленчуци в хладилника с хартиени салфетки. Те ще абсорбират излишната влага и ще предпазят зеленчуците от загниване.

3. Ако се нуждаете от няколко капки лимонов сок, не разрязвайте лимона на две половини – така той ще изсъхне за няколко дни. Пробийте кората с метален шиш или със спринцовка и изстискайте необходимото количество.

4. За да запазите подправките свежи за повече от месец, съхранявайте ги в запечатани найлонови пликове във фризера. Когато ви потрябват, извадете необходимото количество и сложете направо в ястието – те ще се размразят в момента, в който попаднат в горещия съд.

5. Дафинов лист, сложен в брашното, ориза или макаронените изделия, ще ви предпази от развъждането на буболечки в тези храни.

6. За да запазите пресните гъби по-дълго време, преди да ги сложете в хладилника, опаковайте всяка една в хартиена салфетка.

7. Не късайте бананите от грозда ако нямате намерение да ги консумирате веднага. Те ще запазват свежестта си по-дълго време, ако стоят в чепка.

8. Сложете няколко зрънца ориз в солницата. Оризът абсорбира конденза, който прави солта на буци.

9. Маслото може да се съхранява във фризер до 6 месеца. Следващият път, когато го видите на промоция в супермаркета, награбете спокойно повече пакети. Съхранявайте в херметичен съд, така че да не поеме миризмата на другите продукти във фризера.

10. За да предотвратите образуването на буци на кафявата захар, съхранявайте я в хладилник. А ако това вече се е случило, прехвърлете я в запечатан плик с парче пресен хляб или резен ябълка. Можете също да я сложите в микровълновата за около 30 секунди на по-висока мощност.

11. Ако сте прекалили с мазнината в супата, не се отчайвайте – има решение. Сложете тенджерата в хладилник, оставете да престои за около 30 минути и оберете мазнината, която се е отделила на повърхността. Затоплете отново. Ако нямате време да чакате, сложете в тенджерата няколко бучки лед  – мазнината ще полепне по тях. Извадете бучките незабавно. Друг вариант е да пуснете голямо парче маруля, което също ще абсорбира излишното количество олио.

12. Ако месото, което сте купили, е жилаво задължително го накиснете в една от следните маринати: бира, оцет или сок от цитруси, папая, домат или ананас. Тези течности съдържат ензими и киселини, които ще направят месото крехко.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: