Гузмания

9 Sep

guzmania

Гузманията е представител на семейство Бромелиеви, към което спадат растения, които са с тропически произход, но обикновено се отглеждат в затворени помещения. Гузманията впечатлява на пръв поглед с дългите си, гладки и лъскави листа. В центъра на растението листата образуват розетка, която задържа вода. Повечето гузмании имат ярко оцветени прицветници или модифицирани листа, както и клъстери, които растат на класовидни съцветия. Цветовете обикновено са червени, жълти или оранжеви и могат да бъдат доста ефектни. Гузманията е сравнително лесна за отглеждане.

Грижи

Почвата на гузманията трябва да е ронлива и добре дренирана. Тази, която се продава масово по магазините, не е добър избор за това растение. По-добре изберете смес от кората на папрат, торф, пясък или друга натурална комбинация.

Поставете гузманията на място, където ще получава непряка слънчева светлина. Ниската осветеност е най-доброто за това растение, защото листата са доста крехки и понякога слънцето има пагубно въздействие върху тях. Излагайте цветето за няколко часа сутрин на индиректна слънчева светлина.

Гузманията се чувства най-добре при дневна температура от около 24-25 градуса, а нощна – около 18-20 градуса. Не поставяйте цветето в близост до горещи и студени източници.

Осигурете необходимата циркулация на въздуха за гузманията като я поставите в близост до отворен прозорец за около час-два всеки ден. Това значително намалява вероятността от развитието на гъбична инфекция.

Поливайте умерено като леко изливате тънка струя вода надолу по стеблото, за да запълните розетката. Опитайте се да избегнете мокренето на цъфтящите прицветници, особено ако растението е в период на цъфтеж. Запомнете, че розетката винаги трябва да е пълна с вода.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: