Каква е разликата между лайт и диетичните продукти

25 Sep

lait-i-dietichni-produkti

Много хора смятат, че продуктите с надпис “лайт” и “диетичен продукт” означават едно и също нещо, но истината е друга. Етикетите не винаги разкриват разликата между двата продукта, което обърква повечето от нас.

Ако се опитваме да запазим фигурата си или да се отървем от няколко излишни килограма, започваме да търсим диетични или лайт продукти като алтернатива за намаляване на калориите в дневния хранителен прием.

Въпреки че не съществува международна конвенция по отношение на използването на етикети за идентифициране на продукти, на теория разликите са ясни. Продукти, етикетирани като диетични, са създадени за хора със специален хранителен режим заради заболявания като диабет, непоносимост към глутен, млечни продукти или високо кръвно налягане.

Продуктите, класифицирани като диетични, не е задължително да имат по-малко калории, просто са с по-различен състав.

За да бъдат квалифицирани като лайт, продуктите, обозначени като такива, трябва да съдържат 25% по-малко от всички съставки в сравнение с оригиналната версия. Могат да бъдат лайт затова че имат по-малко мазнини, сол, захар, калории и др. 25% е минимумът, който се изисква за такъв етикет, обаче на пазара често се намират продукти с повече от 50%.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: