Тайните на вкусния ябълков пай

7 Oct

yabylkov pai

Есента вече е тук. Какъв по-добър начин да посрещнем новия сезон от пресен, хрупкав, домашно приготвен ябълков пай? Продължете да четете, за да разберете как да направите перфектния сладкиш.

Съхранявайте маслото на студено

При споменаването на ябълков пай, кое е първото нещо, което ви идва наум – многолистната маслена коричка, която се топи в устата? За да постигнете това, маслото или маргаринът трябва да бъдат съхранявани в хладилник, докато дойде редът им. Противно на повечето съвети при приготвянето на ябълков пай,  маслото може да бъде нарязано на произволни по големина парчета.

Изберете подходящи ябълки

Освен коричката, другото съществено нещо при ябълковия пай, са ябълките. В зависимост от сорта, вкусът на сладкиша се променя. Най-добрият избор са:

  • Златна превъзходна – едновременно сладка и тръпчива, тази ябълка остава свежа дори и при готвене. Купете пресни ябълки и ги пригответе възможно по-скоро. Ако ги оставите да престоят прекалено дълго, паят ще стане по-скоро мек и отпуснат, отколкото хрупкав.
  • Грийн Смит – този сорт ябълки ще направят пая крехък, хрупкав и с тръпчив вкус. Добавете канела и захар за златиста коричка и вашият перфектен ябълков пай е готов.

Не прекалявайте с подправките

Колкото и да ви се иска да придадете лек привкус на канела и индийско орехче, по-добре  се откажете от тези подправки – те ще подтиснат вкуса и аромата на ябълките (а все пак правите ябълков пай, нали?). Използвайте само кафява захар за подслаждане. Ако все пак държите на канелата и индийското орехче, 1 чаена лъжичка от тях са напълно достатъчни.

Бланширайте ябълките

Тази простичка стъпка ще направи ябълковия пай наистина страхотен. Вместо да използвате сурови ябълки, първо ги бланширайте. При печене, суровите ябълки се свиват, което пък ще стане причина паят да е твърде сплескан. Можете да ги бланширате в микровълновата, в тиган на котлона, на водна баня или във фурната. Внимавайте да не ги преварите – целта е просто да омекнат.

Оставете паят да се охлади

Колкото и да ви се иска веднага след изваждането на ябълковия пай от фурната, да си отрежете едно парченце, изчакайте докато се охлади напълно. В противен случай сладкишът ще стане воднист. Оставете го да престои няколко часа, преди да го поднесете. За най-добър вкус, съхранявайте пая два дни на стайна температура и още три дни в хладилник.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: