Aнуптафобия – страх да не останеш сам завинаги

8 Oct

01

Изглежда, че в днешно време всичко може да се превърне в фобия. Може би дори не знаете колко фобии имате, защото повечето от тях са нормални човешки емоции и реакции. В крайна сметка колко от нас не се страхуват от паяци?

Неуспешният любовен живот също може да е причина за фобия. Важно е да отбележим, че всяка една фобия може да бъде лекувана. Признаването пред вас самите, че в любовта не ви върви, ще ви помогне да намерите начин, за да подобрите нещата.

Ануптафобията или страхът да не останеш необвързан, е нещо иронично – кара човек да се страхува да не остане сам, а в други случаи – да се страхува от сериозна връзка с някого, която в по-късен етап може да приключи неуспешно.

Най-лошото в страха да не останеш сам е самоунижението и мисълта, че животът е празен без партньор. Това кара човек да пропусне всички хубави неща, които му се случват. А още по-лошо е, че много хора, страдащи от ануптафобия, категорично отказват да прекратят връзки, които само им вредят.

Този страх е комбинация от генетика и химични процеси в мозъка. Той може да бъде преодолян с малко терапия, техники за релаксация и невролигвистичното програмиране.

Но преди да се диагностицирате с ануптафобия, не забравяйте, че всички ние сме човешки същества и че самотата не е нещо страшно, стига обвързването да не се е превърнало във фикс идея. Просто трябва да вярвате, че на света има някой специален човек, който чака зад ъгъла и когато го срещнете ще разберете, че чакането си е заслужавало.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: