10-те най-разпространени мита, свързани с котките

9 Oct

kotki

Има много митове, свързани с котките, които се предават от уста на уста, без да има основателни причини или доказателства, които да подкрепят тези твърдения. Кои са 10-те най-разпространени мита за мустакатите красавци.

1. Котките винаги падат на краката си
Фактите: Въпреки че котките са много гъвкави и могат да правят изключителни усуквания на тялото си във въздуха, приземяването им на крака, не винаги е успешно. Когато падат от големи височини, тази способност им помага да не се наранят, но често се получават счупвания или преживяват тежък шок, който може да застраши живота им.

2. Котките имат много добър баланс и не падат
Фактите: Вярно е, че котките могат да ходят с лекота на големи височини като парапети на тераси, первази на прозорци, но истината е, че много пъти падат.

3. Котките трябва да пият мляко всеки ден
Фактите: Макар повечето котки да обичат мляко, ако са добре хранени, не е нужно да го приемат всеки ден. Много възрастни котки не го понасят добре, особено в големи количества и често получат диария.

4. Кастрираните котки винаги напълняват
Фактите: Вярно е, че много котки са склонни да наддават на тегло след стерилизация, но това не винаги се случва. Ако не искате вашата котка да напълнява, хранете я според предписаните дози за възраст и тегло.

5. Котките не хващат бяс
Фактите: Котките могат да хванат бяс, също като другите топлокръвни животни – кучета, порове, прилепи. Ето защо котката трябва редовно да се ваксинира срещу бяс, съгласно указанията на ветеринарния лекар.

6. Котките, които живеят в апартамент, не се разболяват
Фактите: Тези котки не са толкова уязвими, колкото онези, които живеят на улицата, но това не означава, че не могат да се разболеят. Има вируси, които причиняват респираторни заболявания, които могат да се предадат на котката по въздух или дрехи. Също така не забравяйте, че е възможно бездомните кучета да имат достъп до вашия прозорец, балкон или покрив и да предадат на вашата котка инфекциозни заболявания.

7. Глистите се появяват, когато котката яде развалена храна
Фактите: Котките обикновено се заразяват с глисти, поглъщайки бълхи, когато се чешат със зъби или когато ядат заразени мишки.

8. Ако котката яде чесън няма да има паразити
Фактите: Това е наполовина вярно. Известно е лечението на паразити с чесън, но то се прилага с определени дози и за определен брой дни. Има много тежки паразитни инфекции, които се нуждаят от по-специфично лечение.

9. Бременните жени не трябва да живеят с котки
Фактите: Някои котки могат да бъдат носители на заболяване, наречено токсоплазмоза, което може да бъде предадено на хората чрез фекална материя и е възможно да предизвика сериозни проблеми при неродените бебета. Въпреки че е лесно да се разбере, дали една котка го има или не, за да не се заразите, е достатъчно да спазвате простите хигиенни правила като миене на ръцете преди ядене. Почистването на котешката тоалетна оставете на друг член от домакинството.

10. Котките лекуват раните си като ги облизват
Фактите: Езикът на котката е много груб и когато тя облизва прекалено много някоя рана, може да причини обелвания по кожата. Облизването може да забави и зарастването на раните. Освен това устата на животното е източник на бактерии, които причиняват инфекции.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: