Малко известни факти за яйцата

22 Oct

eggs(2)

Всички хубави неща са в малки опаковки. Това със сигурност важи за яйцата, които са пълни с протеини и други минерали. А закуска без яйце, просто не е същата. В действителност консумацията им помага значително да се подтисне гладът за сладки неща. Има много малко известни факти за тази питателна храна, които повечето от вас със сигурност не са чували. Ето някои от тях.

Протеини

Протеинът в яйцето никога не се губи. Човешкото тяло използва всяка частица от него, тъй като той се разгражда до аминокиселини и се абсорбира. За сведение, протеините на прах не се усвояват толкова добре от организма.

Щастие

Това не е преувеличение. Жълтъкът на яйцето съдържа витамин, холин, който от своя страна се разпада на бетан, вещество, използвано по време на метилиране. Невротрансмитерите като серотонин, допамин и норефинефрин се отделят по време на процеса. Те са известни като хормони на щастието.

Жълтък

Цветът на яйчения жълтък варира при различните яйца и той зависи от храната, която са приемали кокошките. Тези, които са хранени с зърнени храни и треви, богати на каротеноиди, снасят яйца с наситено жълти жълтъци. Цветът на жълтъка не оказва влияние върху качеството на яйцето.

Белтък

Цветът на белтъка зависи от възрастта на яйцето – прясното яйце има млечно бял, полупрозрачен белтък. Цветът му не е определящ за хранителните вещества, които се съдържат в яйцата. Еднакво добри са както тези с плътно бял белтък, така и тези с прозрачен такъв.

Черупката

Цветът на черупката – бял или жълт, също няма отношение към хранителните свойства на яйцата. Той се определя от породата на кокошката.

Дълъг срок на годност

Яйцата имат дълъг срок на годност. Те могат да се консумират от три до пет седмици след изтичане на този период.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: