Реалните чудовища: 5 гиганта на дълбините на океана

13 Nov

Всички сме чували за ужасните и чудовищни ​​същества, които се крият в дълбокия океан. И макар да си представяме отвратителните митични същества, създадени от съзнанието на “болни мозъци” като този на Хауърд Лъвкрафт в неговата творба “Зовът на Ктхулу”, този път ще видим кои са реалните чудовища, по-конкретно, 5 ужасяващи гигантски животни, намиращи се на дълбините на океана.

5. Японски гигантски краб

qponski-gigantski-krab

Macrocheira kaempferi, по-известен като японски гигантски краб, е ракообразно, което обитава най-дълбоките части на Японско море, движещо се зловещо на дъното на океана. Неговата маса е повече от 20 кг, краката му достигнат дължина повече от 2 метра и при подходящи условия живее повече от 100 години.

4. Гигантски изопод

gigantski-izopod

Не, не, това не е Покемон, също не е и бълха с астероиди. Това е Гигантски изопод (Bathynomus giganteus), който е считан за едно от най-старите животни в океана. Смята се, че все още изобилства в дълбоките и студени води на Атлантически океан.

3. Магнапина

Magnapinna

Магнапината (Magnapinna) е едно по-рядко срещано същество от дълбините на океана. Сама по себе си магнапината е вид гигантска сепия, дълга повече от 6 м и се среща в почти всички океани. На външен вид наистина е страшничка и характерното за нея е, че има много дълги и тънки пипала, светли на цвят и чифт перки от двете страни на главата.

2. Гигантски октопод

gigantski-oktopod

По-известен като Тихоокеански гигантски октопод (Enteroctopus dofleini) или Калифорнийски гигантски октопод, този октопод е най-големият в света. Най-големият намерен екземпляр е с тегло 272 кг и дължина от 9,1 м. Представяте ли си среща с него в дълбините на Тихия океан? Наистина е страшничко.

1. Колосален калмар

kolosalen-kalmar

Най-страшното от всички известни морски същества, които обитават дълбините, може би е Колосалният калмар (Mesonychoteuthis hamiltoni). Това същество достига между 12 и 14 м дължина и на тегло е не по-малко от 500 кг. Обитава тъмните южни води около Нова Зеландия, Южна Африка и Антарктида.

И като заключение да добавим и Гигантската херинга (Regalecus glesne) и по-конкретно този невероятен екземпляр, намерен по време на Виетнамската война. Тази херинга е най-голямата намерена костна риба и е с дължина от 17 м.

gigantska-heringa

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: