Как пощенските гълъби знаят къде да отидат?

14 Nov

gylybi

Как пощенските гълъби знаят къде да отидат, как се ориентират в населените места, губят ли се? Това са въпроси, които вълнуват и изумяват много хора. Нека видим как се случва това.

Как гълъбите се ориентират?

Изследвания, проведени в Англия са заключили, че пощенските гълъби следват улиците, пътищата, кръстовищата, макар това да означава, че се налага да правят по-дълги полети. Също така, маршрутите им са по-ефикасни, ако летят по двойки т.е те са достатъчно умни да изберат по-добрия маршрут, ако техният спътник го предлага.

На дълги разстояния изчисляват разстоянието и избират посоката на полет като се ориентират по слънцето, използвайки го свой вътрешен часовник. Изследванията установили, че ако птиците се държат под изкуствена светлина, те не могат да изчислят добре едни и същи разстоянията и летят в грешни посоки.

При друг експеримент, доста жесток наистина, са рязали различни нерви, за да установят как пощенските гълъби успяват да се върнат у дома. При рязане на нерви, които са свързани с обонянието, птиците се губят, от което може да се заключи, че при завръщането у дома гълъбите са ръководят и по миризмата.

Защо пощенските гълъби се объркват?

Ясно е, че тези птици не са безпогрешни. Възможно е понякога да се объркат и да не могат да се приберат. Това е така, защото гълъбите се ръководят и от ултразвук и прекъсването на тази, недоловима от човешкото ухо вълна, ги подвежда за броени минути.

Този проблем няма нищо общо с вътрешните компаси, а със звука. Гълъбите могат да чуят звуци едва 0,05 херца. Но релефът и атмосферните условия могат да повлияят на начина, по който птиците чуват и те да се объркат и загубят. Това често се случва при по-младите и неопитни гълъби, докато по-възрастните успяват да се преориентират по-бързо.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: