Етапите на развитие на кученцата по време на бременност

28 Nov

kuchenca

Първи етап

Без професионална помощ е много трудно да се диагностицира бременност и да се установи дали няма да има усложнения през първите седмици от бременността. Промените в поведението на майката, апетитът и външният вид на зърната са толкова деликатни, че през първия етап на бременността остават незабележими. Около третата седмица, ембрионалните клетки се размножават и се имплантират в матката на майката и тогава започва процесът на развитие. В този етап, около 26-32 дни след имплантирането, ветеринарът вероятно ще може да потвърди наличието на бременност.

Втори етап

Около четвъртата седмица малките кученца започват да се чувстват комфортно вътре в майката. Лицата, очите и гръбначните кости започват да се оформят. През този период фетусите са силно податливи на всякакъв вид движение, затова трябва да бъдете много внимателни. Ако бъдете груби с майката, това може да бъде фатално за кученцата. Възможно е някои от тях да се родят с очевидни вродени увреждания, а при други аномалиите да бъдат открити по време на растежа на кученцето. Следващите седмици (5 и 6), обикновено кученцата удвояват размера си, между 20 и 30 мм и добиват формата на кучета. Вече могат да се видят лапите и ноктите, също и мустаците под носа. Очите все още са затворени, но пигмента на кожата вече има цвят. На този етап органите са достатъчно развити, за да могат да се чуят сърцата им със стетоскоп и да се определи полът им.

Трети етап

В края на бременността малките кученца продължават да се развиват в матката. Докато растат започват да се движат в утробата на майката, а тя самата се подготвя за раждане. Преди да се родят кученцата заемат едно от двете положения в утробата: предно положение (лапите и носа са насочени напред) и задно положение (задните крака и опашката са насочени напред т.е по време на раждането първо ще излязат задните крака). Раждането на кученцата започва между 58 до 62 ден от зачеването.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: