Как захарта влияе на организма

2 Dec

zahar

Захарта влияе върху човешкото тяло по много начини. Някои от тях са положителни, други отрицателни. Едно е сигурно – захарта дава енергия, която е много важна за човешкия организъм. Хората се нуждаят от енергия и най-добрите захари за това са тези с нисък гликемичен индекс. Попадайки в кръвта, те имат по-бавен темп на усвояване, което е здравословно за човешкото тяло. Лошата новина е, че захарите се срещат в почти всички храни, които консумираме. Натрупването на големи количества в организма предизвиква по-бързото абсорбиране от кръвта. Това кара панкреаса (органът, който поддържа нивата на кръвна захар в организма) да произвежда инсулин. Инсулинът поддържа ниски нивата на кръвна захар в организма. Колебанията в тези стойности не само подлагат тялото на стрес, но могат да доведе до диабет, повишават риска от коронарна болест и пречат на усвояването на калция и магнезия от човешкото тяло.

Лошите захари и храните, в които се съдържат

Има три вида захари, които се срещат в ежедневните храни. Това са захароза, фруктоза и глюкоза, която представлява царевичен сироп и декстроза. Почти всички храни имат една или повече от тези съставки. Общите храни като хляб, фъстъчено масло, сосове, конфитюри, сиропи и подправки съдържат преработена захар, чиято функция е да ги запазва свежи за по-дълго време. Храните, в които се срещат повече от един вид захар, разстройват правилното функциониране  на организма и водят до здравословни проблеми, които споменахме по-горе.

Захар и здраве

Диабетът, сърдечните проблеми и нарушението на обмяната на веществата не са единствените рискове за здравето, свързани с консумацията на твърде много захар. Могат да се появят и други проблеми като например затлъстяване, спад в имунитета, кариес, проблеми с бъбреците, депресия и хипертония. Има и много други проблеми, които можете да си навлечете, ако в менюто ви присъстват големи количества захар. Четенето на етикетите и търсене на такива храни, които са с нисък гликемичен индекс ще ви помогнат да се храните здравословно.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: