Как растат подправките, които ежедневно използваме в кухнята

4 Dec

Замисляли ли сте се как изглеждат в естествен вид познатите ни подправки и сосове, които използваме ежедневно при готвене. Ето някои от тях.

Черен пипер

cheren-piper
Плодовете растат на грозд. Растението произхожда от Индия, но днес се отглежда в много тропически страни. Основният износител на черен пипер е Индонезия. Докато зреят плодовете, първоначалният им цвят е зелен, след това става червен, жълт или тъмно кафяв. В нашата кухня подправката влиза в изсушен вид, богата на витамин C.

Бахар
bahar

Расте на дърво, което достига 10 метра височина. Родината на бахара е Централна Америка, но днес се отглежда също в Индия и Индонезия. В незряло състояние плодовете на това дърво имат синьо-зелен цвят, а когато узреят цветовете добиват кафяв цвят. Продава се като подправка. Бахарът има антисептични свойства.

Горчица
gorchica
Подправката се произвежда от цели или смлени семена на растението, което носи същото име. При производството на познатата ни паста, освен горчица се използват още вода, оцет, захар и други подправки. Растението произхожда от Азия. Горчицата подобрява храносмилането и в нея се съдържат вещества, които разграждат мазнините.

Карамфил
karamfil
Това са изсушените цветни пъпки на тропическия бахар. Растението произхожда от Индонезия, но днес се отглежда и в Танзания (90% от световното производство), Шри Ланка, Малайзия, Мадагаскар и други страни. Подправката има болкоуспокояващо и диуретично действие.

Джинджифил
djindjifil

Джинджифилът се консумира в маринован вид или под формата на прах като се използват корените на растението. Родното му място е Южна Азия, но днес се отглежда в Китай, Индия, Индонезия, Австралия, Западна Африка. Интересното е, че джинджифилът има противовъзпалително свойство за устната кухина и също така подобрява метаболизма.

Кардамон
kardamon
Използват се семената на многогодишното тревисто растение от семейство Джинджифилови. Подправката е готова за консумация, когато изсъхне два пъти. Родината на кардамона е Индия и Шри Ланка, които все още държат лидерската позиция в производството. В кардамона се съдържат калций, желязо, магнезий и цинк и също притежава антисептични и аналгетични свойства. В народната медицина се използва за лечение на кашлица и бронхит, както и за нормализиране на храносмилането.

Канела
kanela

Канелата, която използваме като подправка, е изсушената кора на дървото. Понякога се продава изсушена под формата на тръби. Днес канела се отглежда в тропическите страни, основно в Шри Ланка. Канелата е признат антиоксидант, също така има антимикробни свойства и често се използва като средство за защита от настинки.

Сусам
susam

Тревистото растение, което носи същото име, е диворастящо и расте в тропическа и южна Африка. Семената му се използват за производството на масла, а също така намират приложение и в кулинарията. На Изток смятат, че сусамът удължава живота, използва се при кожни заболявания.

Ванилия
vanilia
Ванилията е многогодишно растение от семейството Орхидеи. Растението произхожда от Мексико и Централна Америка, а световен лидер в производството е Мадагаскар. Процесът на производството на ванилия е доста сложен и скъп, което води до появата на изкуствения заместител – синтетичен ванилин. Ванилията облекчава напрежението и стреса и има стимулиращи свойства.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: