Защо се прозяваме?

5 Dec

prozqvka

В момента, докато четете тази статия, вие най-вероятно се прозявате. Но каква е причината за това? Прозявката е дихателно движение, често неволно, състоящо се от дълбоко вдишване и енергично издишване. Хората са способни на емпатия и виждайки прозяващ се човек, също започват да се прозяват. Прозяването е изключително заразно и го правим за “компания” в 42-50 % от случаите. Прозявката не се ограничава до хората. Прозяването е отражение на древен инстинкт, който съществува и при всички животни. Казват, че дори и жабите го правят.

И да се върнем на въпроса. Защо човек се прозява?

Първо, чрез този рефлекторен акт, в организма се осъществява баланс между кислорода и въглеродния диоксид. Ето защо, когато човек стои дълго време в задушна стая, където очевидно кислородът е недостатъчен, той често се прозява. По този начин организмът се опитва да възстанови равновесието.

На второ място, прозяването активира всички реакции в организма. Поради тази причина ние се прозяваме сутрин и когато се чувстваме уморени през деня. Притокът на кислород подобрява кръвообращението, засилва вниманието, възвръща бодростта. Постоянното прозяване през деня може да означава преумора.

Трето, прозяването е храна за мозъка. В периодите на продължително бездействие, физическо или психическо, се забавя дишането и активността на нервните клетки. Организмът като цяло и мозъкът в частност изпитват глад за кислород. Така “се случва” прозявката. Да не забравяме също така, че в процеса на прозяване напрягаме мускулите на лицето и шията, което също е благоприятно за мозъчната дейност. Накратко честите позиви за прозяване може да означават и прекомерно безделие.

Четвърто, прозявката помага да се “охлади мозъкът”. Случва се човек да се прозява често, когато е много горещо. Прозявката “доставя” на тялото хладен въздух.

На пето място, с помощта на прозявката се регулира налягането в средното ухо. По време на процеса се разширява канала на евстахиевата тръба и максиларните синуси.

И накрая, но не на последно място – прозявката може успокоява, да отпуска (преди лягане), да подобрява настроението, да намалява напрежението. Прозяването помага на тялото ни да се справи с някои неудобства. Затова потискането на прозявките не е нужно.

Advertisements

One Response to “Защо се прозяваме?”

  1. gifcho December 6, 2013 at 2:58 pm #

    Според окултния отговор за прозявката, Беинса Дуно е казал, че “при прозяването в тялото на човека влизат духове, а при кихавицата излизат.”….каквото и да означава това…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: