Интересни факти за съня

5 Dec

Сънищата са най-мистериозното и интересно преживяване в нашия живот.
През римско време някои сънища дори били представяни на Сената за анализ и тълкуване. Те били смятани за съобщение от боговете. Тълкователите на сънища дори придружавали военните лидери в битки и походи.
Известен е и фактът, че именно от сънищата хората на изкуството черпили своето вдъхновение.
Но какво всъщност знаем за сънищата?
Предлагаме ви няколко интересни факта за тях, които може би ще чуете за първи път.

1. Слепите хора също сънуват

synishta1
Хората, които са загубили зрението си след раждането, виждат картини в сънищата си. Тези, които са родени слепи, не виждат образи, но сънуват толкова, колкото и здравите хора. В техните сънища присъстват сетивата звук, мирис, докосване и емоция.

2. Всеки човек сънува

synishta2
Всяко човешко същество (с изключение на хората, страдащи от тежки психични разстройства) сънува. Ако ви се струва, че вие не сънувате, това не е така – просто не си спомняте.

3. В сънищата си виждаме само лица, които познаваме

synishta3
Човешкият ум не може да си измисли лица. В сънищата си виждаме реални лица на реални хора, които сме срещали през живота си. Друг е въпросът дали ги помним или не. Човек вижда стотици хиляди лица през живота си. Това означава, че имаме един безкраен запас от герои, които нашият мозък да използва по време на сънищата ни.

4. Не всеки сънува цветно

synishta4
Около 12% от хората сънуват единствено и само в черно и бяло. Останалите 88% сънуват в цвят. Всички изследвания от 1915 г. до 1950 г. твърдят, че по-голямата част от сънищата са черно-бели, но тези резултати започват да се променят през 60-те години на 20-ти век. Днес учените твърдят, че само 4,4% от сънищата на младежите под 25 години, са в черно и бяло. Тези променящи се резултати може би са свързани с развитието на цветната телевизия и фотография.

5. Емоции

synishta5
Най-често срещаната емоция в сънищата е тревожността. Отрицателните емоции са по-чести от положителните.

6. Можете да сънувате от 4 до 7 пъти за една нощ

synishta6
Средно човек сънува от един до два часа всяка нощ.

7. И животните сънуват

synishta7
Изследвания, направени върху няколко различни вида животни, показват, че по време на сън те имат същата мозъчна активност, като при хората. Наблюдавайте куче докато спи. Лапите му се движат и издава звуци като че ли гони нещо в съня си.

8. Парализа на тялото

synishta8
Една от фазите на съня е т.нар. РЕМ фаза (от англ. REM – Rapid Eye Movement, превод: бързо движение на очите), която се характеризира с бързи движения на очите. По време на тази фаза тялото е парализирано от механизъм в мозъка с цел да се предотвратят движенията насън. Въпреки това е възможно този механизъм да се задейства преди, по време или след нормален сън, докато мозъкът се събужда.

9. Сънища и реалност

synishta9
Мозъкът интерпретира външните дразнители, които усещаме по време на сън и ги прави част от сънищата ни. Тоест докато сънуваме понякога чуваме звуци от реалността. Така например, можете да сънувате, че сте на концерт, докато брат ви свири на китара в съседната стая.

10. Мъжете и жените сънуват различно

synishta10
Мъжете са склонни да сънуват повече от жените. Около 70% от героите в съня на мъжа са други мъже. От друга страна, в съня на жената присъстват равен брой мъже и жени. Освен това, мъжете обикновено имат по-агресивни емоции в сънищата си в сравнение с жените.

11. Пророчески сънища

synishta11
Резултатите от няколко проучвания сред голям брой хора показват, че между 18% и 38% са имали поне един пророчески сън, а 70% са имали дежавю. Процентът на хората, които вярват в пророческите сънища е в диапазона от 63% до 98%.

12. Можете да изпитате оргазъм по време на сън

synishta12
По време на сън можете да изпитате оргазъм, също толкова силен колкото и в реалния живот.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: