Африка – загадъчна и красива

8 Dec

afrika

От бряг до бряг и от гъсто населените градове до безлюдните пустини и пасища, Африка е континент, който крие много тайни. Известен като Черният континент, той очарова туристите, решили да се докоснат до магията и мистиката му. Нека да разгледаме някои географски факти, които правят Африка това, което е, а именно едно прекрасно и загадъчно място.

Географско разположение и деление

Африка е най-централно разположеният континент. Гринуичкият мердиан пресича Атласките планини в Мароко, Алжир и Тунис, минава по крайбрежието на Западна Африка, близо до Акра и Гана. В същото време Екваторът разделя континента на две равни части – Северна и Южна.

Люлката на човечеството

Африка се смята а родното място на човешката раса. В Етиопия са намерени останки, които дават основание да се смята, че това е домът на най-ранния Хомо Сапиенс.

Най-големият кратер на Африка

Най-големият кратер в Африка,Vredefort Dome, е формиран преди около 2 милиарда години в резултат на мощен енергиен взрив, близо до Vredefort, Южна Африка. Взривът е причинен от метеорит с диаметър 10 км, който превръща 70 кубични км скала в пара. Тази експлозия е била толкова мощна, че увеличава нивото на кислорода на Земята до степен, позволяваща развитието на многоклетъчен живот.

Най-голямата пустиня в света

На територията на Африка има множество големи пустини, но няма по-прекрасна от най-голямата пустиня в света – Сахара. Разположена в северната част на Африка, тя заема площ от 9 065 000 кв. км, от които само 128 000 кв. км са частично плодородни оазиси. Границите на Сахара са се измествали в продължение на хиляди години и не могат да бъдат определени точно. Приема се, че западната граница на пустинята е Атлантическия океан, северната – Атласките планини и Средиземно море. На изток е Судан, а на юг – река Нигер.

Най-високата и най-ниската точка на Африка

Внушителната планина Килиманджаро в Танзания се извисява на височина 5895 метра. Това е най-високата свободно стояща планина в света и най-високата точка на Африка. На другия край на Черния континент, в Джибути, се намира най-ниската точка на Африка – езерото Асал (156 метра под морското равнище).

Най-голямото езеро в Африка

Африка може да се похвали с второто по големина сладководно езеро в света, а именно езерото Виктория. То се намира в източната част на континента и граничи със страните Уганда, Кения и Танзания. Обхваща площ от 69 490 кв. км., а най-дълбоката му точка е 82 м. под морското равнище. Виктория е дом на около 200 вида риба.

Най-дългата река в Африка

Мнозина от нас знаят, че Нил е най-дългата река в света. Извирайки от Бурунди, тя се простира на дължина от 6 600 км и тече в северна посока през североизточна Африка. Басейнът на река Нил заема огромна площ – около 10% от територията на Африка. Страните, през чиито територии тече реката, са Бурунди, Египет, Етиопия, Кения, Руанда, Судан, Танзания и Заир.

Бягството на континента

Учените смятат, че Африка някога е била свързана с част от другите континенти на Земята. Те формирали супер континент, наречен Пангея. Преди около 80 млн. години, Азия и Южна Америка се отцепили от Африка. Въпреки че Мадагаскар също се е отделил от континента преди около 10 млн. години, той не се е отдалечил много.

Най-величествените водопади в света

Има ли нещо по-вдъхновяващо и невероятно от великолепието на африкански водопад? Става въпрос за водопадите Виктория в Зимбабве. Значително по-големи от Ниагарския водопад, те са широки 708 метра. Описвани са като най-внушителната водна завеса в света.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: