Най-дългият автобус в света

27 Dec

1

Както е известно, най-големите и дълги автобуси в света са съчленените автобуси. A рекордьор сред тях е автобусът на “DAP Super City Train”, с дължина от 32.2 м. Теглото на тази гигантска машина без пътници е 28 тона.

В двата салона на автобуса има 170 седящи места и 180 места за правостоящи. Създател на това чудо на технологията е Мобуту Сесе Секо, бившият президент на Заир.

2

Да, машината на “DAP Super City Train” впечатлява със своите размери, но се оказва, че почти същия автобус, само малко по-къс, превозва пътници вече четиринадесет години. Къде? В бразилския град Куритиба!

Куритиба се намира на юг от Рио де Жанейро и е с население от 1,6 млн. души, но градът сам по себе си е уникален. В него вече петнадесет години се провежда транспортен експеримент, наречен BRT, Bus Rapid Transit – “бърз автобусен транзит”.

3

В Куритиба пред превозвачите е поставена задача да организират безпрепятствено превоза на възможно най-голям брой хора, при минимални разходи. Причината за това е, че градът е пренаселен и в същото време всяка сутрин пристигат огромен брой хора, които живеят извън пределните на града. И всички те трябва да отидат на работа и вечер да се приберат.

4

Идеята за подземно или надземно метро била отхвърлена, защото не разполагали с нужния бюджет. Трамваите, макар и по-евтини, изисквали значителни разходи, а автобусите били добро решение, но капацитетът им е по-малък, отколкото им е необходим.

Затова взимат решение да направят следното. Установили отделни ленти за автобусите и с помощта на компанията Volvo Bus разработили специален, свръхдълъг модел. В тази “двойна-хармоника” с дължина от 25 м. могат да се поберат до 270 пътници.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: