Да подобрим начина си на хранене през новата година

6 Jan

hrana

Началото на годината е време за взимане на решения. Защо да не започнете да се храните правилно през 2014? Вашето тяло ще ви бъде благодарно, а като бонус можете да се напъхате и в старите си дънки. Ако не сте сигурни как да започнете, ние ще ви помогнем. Предлагаме ви 12 начина да се храните по-добре през новата година.

1. Избягвайте средните редици в хипермаркетите

Знаете ли, че структурата на всички хипермаркети е проектирана така, че в средната част да се намира храната, която ни кара да пълнеем. Здравословните неща, като пресните продукти, са разположени по външните редици на магазина. Вътрешните пътеки са заредени с опаковани и консервирани вредни храни.

2. Стремете се към 5

Възрастните хора трябва да получават 5 порции пресни плодове и зеленчуци всеки ден, но много от нас не го спазват. Това е един от най-лесните начини да се храните по-добре. Започнете да си взимате вашите пет порции.

3. Минете на 2 %

Пълномасленото мляко е с високо съдържание на холестерол и води до напълняване. Започнете да консумирате мляко с максимум 2% масленост. Ако искате бързо да се отървете от излишните калории, нивата на холестерола ви да се понижат, но и да не се откажете напълно от млякото, започнете да консумирате такова с 0.1% масленост.

4. Намалете месото

Опитайте се да консумирате месо само 2-3 пъти седмично, а през останалото време заложете на вегетарианска храна. Ако се чувствате добре, можете постепенно да го изхвърлите от менюто си. Така хем ще пестите пари, хем ще имате здраво сърце.

5. Избягвайте фаст фууд храната

Храната тип „фаст фууд” може да се опише само с една дума и тя е отвратително. Тази храна е натъпкана с мазнини, калории, натрий и дори смъртоносната бактерия ешерихия коли. Откажете се от този вреден навик още тази година.

6. Откажете содата

Содата е приятна на вкус и много хора са пристрастени към нея, но калориите й са прекалено много. Опитайте се напълно да я елиминирате от менюто си и в края на годината ще отчетете 4 кг по-малко телесно тегло.

7. Носете си винаги бутилка вода

Водата ви помага да сте хидратирани при всякакви климатични условия. Носете си винаги бутилка вода и отпивайте от нея всеки път, когато се сетите. Кажете „здравей” на здравословната хидратация!

8. Гответе вкъщи

Ако сами приготвяте храната си, ще можете да контролирате размера на порциите, съставките, лесно да пресмятате калориите, а дори и да спестите пари. Това е един начин да се храните по-добре тази година ….. и следващата …. и по-следващата.

9. Ограничете висококалорийните напитки

Обичате ли гурме кафе специалитетите? Можете да си позволите от време на време да се поглезите с чаша лате, фрапучино или друг висококалориен коктейл, но ако правите това няколко пъти седмично, мазнините и калориите бързо ще се появят по тялото ви.

10. Намалете преработените храни

В интерес на здравето и талията ви е да избягвате, колкото е възможно,  преработените храни. Те осигуряват малко хранителни вещества и често са пълни с химикали и консерванти.

11. Не избягвайте мазнините

Години наред ни беше втълпявано, че намаляването на мазнините е ключът към загуба на тегло, но сега знаем, че това не е съвсем вярно. Премахването на наситените мазнини от менюто винаги е полезно, но има и добри мазнини, които не трябва да елиминираме от храната си, защо те носят много ползи за здравето. Мононенаситените мазнини, които се съдържат в авокадото, зехтина и някои ядки подобряват метаболизма, намаляват лошия и увеличават добрия холестерол.

12. Яжте бавно

Прекалено бързото хранене не само не позволява да се насладите на храната, но и предизвиква подуване и газове в корема. Научни изследвания са установили, че при бавното хранене се консумират по-малко калории, което води до загуба на тегло. На човешкия мозък са необходими около 20 минути, за да регистрира чувството за ситост, така че ако се нахраним за по-малък интервал от време, рискуваме да преядем.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: