Яйца по шотландски

9 Jan

eggs

Яйцата по шотландски са традиционно английско ястие. Това са твърдо сварени яйца, увити в мляно месо за пълнене на наденици, покрити с галета и запечени на фурна. Вижте как да си направите този вкусен ордьовър у дома.

Необходими продукти:

  • 5 големи яйца от свободни кокошки
  • 275 гр. мляно месо за пълнене на наденици (в краен случай може и кайма)
  • 1 връзка ситно нарязан пресен лук
  • 2 ч.л. листа от прясна мащерка
  • 2 с.л. нарязан пресен магданоз
  • 150 гр. брашно, подправено със сол и прясно смлян черен пипер
  • 1 разбито яйце
  • 150 гр. галета
  • Олио

Начин на приготвяне:

1. Напълнете една тенджера със студена вода, изсипете вътре няколко супени лъжици сол и сложете яйцата да се варят. След като водата заври, намалете котлона и оставете яйцата за около осем минути на среден огън. След като изстинат, ги обелете.

2. Омесете месото с мащерката, магданоза и лука и щедро поръсете със сол и черен пипер. Готовата смес разделете на пет равни части, които оформете в плоски овали с размерите на яйце.

3. Сложете брашното в дълбока купа и оваляйте всяко едно яйце в него. Веднага след това поставете готовото яйце в оформените месни овали и го завийте хубаво от всички страни. Важно е месото изцяло да покрива яйцето.

4. Увитото в месо яйце потопете в разбитото яйце, оваляйте с галета и пържете в дълбок тиган в продължение на осем  минути или до получаване на златисто кафяв цвят. С решетъчна лъжица, извадете всяко яйце от олиото и оставете да се отцеди върху кухненска хартия.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: