Вредата от хранителните оцветители

16 Jan

ocvetiteli-1

Много от естествените оцветители, които са използвани в хранително-вкусовата промишленост са забранени още в средата на XX век. Ето защо, повечето производители на храни постепенно ги заменят със синтетични оцветители, които от своя страна са не по-малко опасни за човешкото здраве. Нека видим кои са най-често срещаните видове оцветители.

Ярко син оцветител

Често се използва при приготвянето на сладкиши с пълнеж от плодове, йогурт, коктейли, бонбони. Ярко синият оцветител може да предизвика хромозомни аномалии. Поради тази причина той е официално забранен във Франция, Англия, Швеция, Финландия и Норвегия.

Индиго

Най-често се среща в сладки, безалкохолни и някои алкохолни напитки, както и в храната за животни. Спомага за развитието на мозъчни тумори. В момента този оцветител е забранен само в Норвегия.

Червено-оранжев оцветител

Трудно е да се повярва, но има не малко случаи, когато продавачи на портокали и мандарини инжектират червено-оранжев оцветител за подобряване на цвета и външния вид на плодовете. Излишно е да споменаваме за опасностите, които носят тези плодове за здравето на хората. Червено-оранжевият оцветител предизвиква тумор на пикочния мехур. Поради тази причина той е забранен в САЩ.

Изумрудено зелен оцветител

Този изкуствен оцветител е забранен в повечето европейски страни. Най-често изумрудено зеленият оцветител се среща в състава на сладкарските изделия, алкохолните и безалкохолни напитки, сладоледа, козметиката. Увеличава риска от рак на пикочния мехур.

ocvetiteli-2

Жълто-оранжев оцветител

Среща се най-често в състава на хлебните изделия, сладкишите, колбасите, консервите, козметиката. Има редица странични ефекти като риск от тумори на щитовидната жлеза, екземи, хромозомни аномалии, алергии, астма.

Алтернативни оцветители

Алтернативни синтетични бои са оцветители от естествени продукти като моркови, целина, спанак, червено зеле, плодове и т.н. Естествените оцветители не са с наситени цветове, по-чувствителни са към условията на съхранение и могат да повлияят на вкуса на продукта. Освен това те не са толкова опасни за здравето и са по-екологични в производството.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: