Как да не бъдете измамени по време на почивка в Азия

24 Jan

kak-da-ne-bydete-izmameni-po-vreme-na-pochivka-azia

В повечето азиатски страни стандартът на живот е много нисък и това е предпоставка някои от местни жители да се опитват да печелят от туристите по незаконни начини.

Има и няколко руски поговорки, много подходящи за не малък брой туристи: “безплатното сирене е само в капана” и “скъперникът два пъти плаща”.

Спазвайте основните правила по време на пътуване, за да останете с приятни и незабравими спомени от почивката. Ето някои от тях:

1. Не приемайте съмнителни предложения, дори ако те изглеждат привлекателни
2. Опитайте се да не завързвате запознанства на улицата
3. Обменяйте валута единствено в банки
4. Искайте от служебни лица да се легитимират
5. Купувайте бижута само в специализирани магазини
6. Запишете си номера на полицията и при конфликт с местни жители, звънете в полицията

В момента в Азия са особено популярни транспортните измами. Има случаи, когато при връщане на наетия автомобил, намират “нови” щети , за които искат допълнително пари. За да избегнете подобни проблеми при оформяне на договора за наем на автомобила, направете снимки или опишете щетите в договора.

Друг проблем е кражбата на мотоциклети, отдадени под наем. Собствениците разполагат с резервен комплект ключове и не винаги кражбата е кражба наистина. От вас ще изискат да платите сумата, посочена в договора при наличие на такава. Винаги внимателно избирайте арендатора и не гонете непременно ниски цени.

И най-важното – никога не оставяйте паспорта си като залог, защото е напълно възможно да го използват, за да ви изнудват. А без паспорт в чужда страна, можете да очаквате неприятности. Максимумът, който можете да предложите, е копие.

Друг проблем е скалъпеният инцидент. Тяхната цел е една и съща – изнудване за пари. В този случай измамниците разчитат на страха, за да спечелят и за подсилване на ефекта могат да ви покажат и “жертвата” в инцидента. Препоръчително е да се обадите в полицията и да привлечете свидетели, но по никакъв начин не подписвайте документи без превод.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: