Защо водата гаси огъня?

7 Feb

voda-ogyn

На пръв поглед, въпросът се отнася към категория странни. Всеки човек ще отговори, че водата гаси огъня, защото е мокра. Но нефтът, спиртът или бензинът също са мокри, но не само, че не могат да угасят пламъците, но правят точно обратното, разгарят огъня.

Водата има особени свойства. Едно от тези свойства е високият топлинен капацитет, който при температура от 0 до 37 градуса е нисък, но при по-високи температури се увеличава. Именно това свойство на водата служи като най-доброто средство, за гасене на огъня. Когато водата попадне върху горящ огън, веднага преминава в състояние на пара като по този начин намалява температурата на горящия обект. За да се превърне водата в пара, се изисква пет пъти повече енергия, от тази която е необходима за да заври водата. Освен че водата помага за понижаване на температурата, също така гаси пламъка, а образуваната пара обгръща горящия предмет като по този начин спира достъпа на кислород. А без кислород горенето е невъзможно. Това обяснява парадокса – горещата вода може да угаси огъня по-бързо от студената вода. Това се случва, защото горещата вода бързо преминава в състояние на пара и по този начин по-бързо се прекратява достъпът на кислород към пламъка.

С оглед на изложеното по-горе, човек си задава въпроса – защо пожарите не се гасят с топла вода? Това е невъзможно по простата причина, че съвременното противопожарно оборудване под формата на помпи, може да работи единствено със студена вода.

Има и още един необичаен начин за гасене на огъня – да се добави барут към водата. Когато барутът се запали във въздуха се отделя незапалим газ, който също е в състояние да блокира достъпа на кислород към горящия обект.

Независимо от факта, че водата е първото средство за гасене на огън, при запалване на електрически уреди или кабели в никакъв случай не се използва вода, защото тя е отличен проводник на електричество.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: